Hun of hen?

Schrijftip 010

Gebeuren: gebeurt of gebeurd?

Schrijftip 009

’t Kofschip

Schrijftip 008

D, t of dt?

Schrijftip 007

Werk met bulletlists

Werk met bulletlists

Opsommingslijstjes zijn een onmisbare must in je tekst. Zeker als je met je (online) teksten je (online) lezers wilt binnenhalen. Je schrijft om gelezen te worden, niet waar?

Opsommingslijstjes of bulletlists zijn namelijk zeer sterk. Dat blijkt uit ‘eyetrackingonderzoek’ wat staat voor ‘kijkgedrag’. Oftewel: waar loeren we, als eerste, met onze ogen naar als we iets lezen. We lezen namelijk niet meteen alles letter voor letter. Zo braaf zijn we niet. Ook al heb je dat vroeger misschien wel zo geleerd op school.

We lezen niet. Niet? Nop. We scannen met onze ogen zo snel mogelijk door een tekst heen. Rollende oogballetjes dus. Op zoek naar wat het eerst onze aandacht trekt. Door het werken met een bulletlist, giet je je tekst in visueel makkelijk te verslinden stukjes tekst. De tekst wordt scanbaarder. Plus je doorlopende tekst krijgt extra pit door die bullets en is aantrekkelijker voor je lezers. Het werken met bullets dwingt je bovendien als schrijver om het kort te houden. Je moet dus naar de kern van je boodschap gaan.

Er zijn wel een paar kleine regeltjes voor het werken met opsommingslijstjes. Zo is er een maximum aantal bullets van 7 stuks. Ga je een langere bulletlist maken, dan haken je lezers wellicht af. Beperk je dus tot die magische 7. En werk net als met bloemschikken met een oneven aantal bloemen bullets voor het mooiste beste resultaat. Het blijkt dat 3 bullets het beste werkt. Waarbij je de belangrijkste informatie in je laatste bullet plaatst. Dan blijft die informatie langer hangen. (Klinkt allemaal heel logisch, toch?)

Als je wilt posten op Facebook en Twitter geldt het andersom. Daar plaats je direct het belangrijkste eerst. Dat kan ook niet anders, want door het beperkt aantal tekens zien je lezers maar een deel van je bericht. Dus zorg ervoor dat je dan in het begin met een pakkende tekstregel komt! Het liefst met een kort (vraag)zinnetje.

Moet je woorden tellen?

Moet je woorden tellen?

Vermijd bepaalde werkwoorden

Vermijd bepaalde werkwoorden

Zinslengte. Hoe zit dat?

Schrijftips Copywriter Carin van Wijgerden